Bomuldsgarn

De fleste kender til det velkendte og brugte værktøj indenfor håndarbejde, som bruges til diverse tekstile produktioner som eksempelvis stole, tøj, huer og vanter.

Der bliver skrevet hundredevis af bøger om netop dette materiale, og har været brugt gennem generationer. Der er naturligvis tale om garn, som stadig bliver benyttet i mange nyttige sammenhænge. Men garn er ikke bare garn. Der findes mange forskellige typer og kvaliteter af garn, som kan bruges til forskelligt slags håndarbejde. Multifarvet bomuldsgarn er ligeledes et anvendt materiale. Læs meget mere om dette i denne artikel.

Generelt om garn

Garn er lavet af tekstile fibre, og kendes som lange snore eller strenge, der bliver snoet sammen. Der er forskellige typer af disse fibre; Naturfibre og kemiske fibre. Naturfibrene er typisk lavet af silke, uld eller bomuld, mens kemiske fibre er kemisk fremstillede fibre. Fibrene er ikke ligegyldige for det færdige garn som produkt. Faktisk er fibrene afgørende for, hvorledes resultatet af det færdige garn bliver. Ligeledes er selve processen også en vigtig del af det samlede resultat, og når en garnproducent derfor skal lave garn, er skal denne overveje hvilket formål garnet skal gavne, når det er færdigt. Der vælges nemlig både fibre og fremstilling ud fra hvad garnet skal bruges til.

De fibre, der har en begrænset længde, kaldes for stapelfibre, og kan eksempelvis blive til bomuldsgarn. Fibrene spindes, for at kunne blive til garn, og inden denne proces påbegyndes, skal fibrene paralleliseres ved hjælp af kartning, som er en form for behandling af fibrene, inden de skal spindes. Hvis fibrene er meget korte, behøver de meget snoning, da garnet helst skulle blive holdbart og med en god styrke. Hvis fibrene er meget lange, kan det færdige garn blive fremstillet utrolig tyndt.

Når fibrene er færdigbehandlet, er de klar til spindingen. Spindingen skal sørge for, at fibrene bliver hold sammen, så det til sidst er blevet til garn. Mange gange kan man tvinde garnet, og her skelner man mellem forskellige former for snoninger, som giver hver deres færdige resultat og design af den enkelte garnnøgle. I gamle dage kunne man selv spinde garnet med en spinderok. Dette var et stort arbejde, men metoden benyttes dog stadig nogle steder. Dog bliver det meste gran fremstillet ved hjælp af maskiner på store fabrikker, og derefter solgt i butikkerne. Garn findes både i enkelte farver og som multifarvet garn. Multifarvet garn er et super flot valg, og det multifarvede garn skaber liv i dine hjemlige projekter.

Leder man efter garn af højeste kvalitet overhovedet, er garn der er lavet af naturmaterialer svaret. Det vil sige, at fibrene stammer fra dyre- eller planteriget, og som mange nok allerede ved, er en god uldsok oftest fremstillet fra får.

Der findes mange typer af garn, og en af dem vil vi komme nærmere ind på senere i denne artikel (bomuld red.). Angora stammer fra kaniner, og ikke fra andre dyr. De meget tynde fibre, gør selve garnet til meget tyndt og meget glat. En anden velkendt type af kashmir, der kommer fra cashmere geder. Gederne kommer fra små områder i Asien såsom Kina, og er utrolig varmt. Kashmir er en af de meget dyre garntyper herhjemme. Hvis man leder efter en kemisk fremstillet garntype, der skal minde meget om uld, er det akryl. Akryl er nemlig produceret ud fra kemiske fibre, og giver noget garn, der minder meget om uld. Materialet er let, absorberer ikke fugt, og er ikke åndbart. Som andre kemisk fremstillede fibre, har akryl det med, at blive en smule statisk. Dog tørrer det hurtigt efter vask.

Bomuldsgarn

Bomuldsgarn er et af de mange anvendte garntyper, som kan bruges til blandt andet fremstilling af tøj, klude, tæpper og babytøj. Bomuldsgarn fås i forskellige kvaliteter, men er et meget blødt og lækkert materiale, og fås ligeledes som multifarvet bomuldsgarn. Multifarvet bomuldsgarn er faktisk meget populært for tiden.

Bomuldsgarn kommer fra naturmaterialer i form af planter eller træer, der vokser i naturen eller i skoven. Kvaliteten af bomuldsgarn afhænger meget at lokationen for dyrkelsen af bomulden. Generelt siger man, at bomuldsgarn er meget venlig for huden, og kan derfor også anvendes på sart hud. Derudover er bomuldsgarn god til at holde på varmen, og er meget nem at rengøre.

Almindelig bomuld, der bruges til tekstiler og dermed også bomuldsgarn, er en staude eller en plante med en vækst, der minder meget om buskaser. Selve planten er en smule giftig og har små frugter i form af kapsler hængende på sig. Når disse bliver modne, springes kapslerne, hvor lange såkaldte frøhaler springer ud. Det er fibrene fra frøhalerne, der bruges til at danne bomuldsgarn, hvilket har været en metode, der har været brugt i mange tusinde år. Faktisk er bomuld en hel slægt af plantearter, som er mere eller mindre benyttet i forskellige sammenhænge. Den oprindelige og vilde bomuld dyrkes dog ikke så meget mere.

Bomuldsgarn findes ligeledes derfor også i forskellige prisklasser. Det er nemt at finde noget lækkert bomuldsgarn til billige penge enten på nettet eller i din lokale købmandsforretning. Dog findes der også bomuldsgarn af en meget fin kvalitet, som eksempelvis det flotte og eftertragtede egyptiske bomuldsgarn, som dog kan koste lidt mere end almindelig bomuldsgarn. Den egyptiske bomuldsgarn er særlig speciel, fordi dets fibre er meget lange, og er derfor også lavet i en helt andet kvalitet.

Bomuldsgarn, kan som mange andre garntyper, fås som multifarvet bomuldsgarn. Multifarvet bomuldgarn er et rigtig fint materiale, der giver dit håndarbejde kulør og liv. Der findes mange slags multifarvet bomuldsgarn, som har fantastisk flotte farvekombinationer, som bliver blandet på kryds og tværs. Mange gange kan det multifarvet bomuldsgarn give super smukke resultater ved at bruge det til for eksempel tøj eller tæpper. Det giver helt nye muligheder for at lege med farverne og mønstrene i dit strikkeprojekt. Det multifarvet bomuldsgarn kan fås i alle farver, og kan ligeledes købes i din lokale strik og stof forretning eller på nettet. Mange gange, hvis man handler på nettet, kan man få flere af slagsen til en billig pris. Det er nemlig mange gange tilbud, hvis man i forvejen køber billig bomuldsgarn, og mange gange kan man finde forhandlere, der tilbyder gratis fragt.

Alt i alt er bomuldsgarn et oplagt valg, hvis man ønsker en god kvalitet – næsten uanset hvad. Derudover kradser bomuldsgarn ikke mod huden, som eksempelvis uld kan gøre det, hvis det kommer i kontakt direkte med huden.

Find billigt garn

Er du på jagt efter noget garn til en billig pris, gode tilbud og lækre mængderabatter? Det er faktisk ikke så svært, som det kan lyde, at finde godt bomuldsgarn på tilbud. Selvom bomuldsgarn er noget af det ældste og mest anvendte materiale til håndarbejde og tekstilfabrikker, behøver det gode kvalitetsgarn slet ikke at være så dyrt endda. Tit og ofte kan man nemt finde godt garn til billige penge. Mange gange kan det godt betale sig, at købe store mængder hjem adgangen. Dette kan nemlig betyde mængderabat. Hvis man køber det på internettet, kan man tilmed mange gange få gratis fragt. Dette vil stå oplyst på hjemmesiden, inden du shopper igennem. Andre steder på nettet er der kun gratis fragt, hvis du køber for et bestemt maksbeløb – endnu en grund til at købe meget bomuldsgarn hjem ad gangen, hvis man vælger at benytte sig af mulighederne for shopping på internettet.

Tit kan man også finde gode tilbud i stof-forretninger, hvor der mange gange kan risikere at være restsalg med lækre stoffer og garntyper. I sådanne forretninger, kan du ligeledes få gode råd og vejledning om, hvilke garntyper der passer bedst til dit næste hjemmeprojekt. Det samme kan du i de fleste hobbyforretninger, der tilbyder lidt af hvert indenfor fritidsinteresser og håndarbejde. Alle garntyper kan fås som multifarvet garn. Multifarvet bomuldsgarn er især populært, og multifarvet tøj generelt er også på højeste mode.

Det er klart, at prisen afhænger meget af, hvilken garntype du ønsker. Garnets kvalitet er alt afgørende for prisen i butikkerne eller på nettet. Billigt garn er oftest lavet af kemiske fibre, mens det meget dyre garn oftest er lavet af dyre naturmaterialer. Dette skal man have i mente ved køb af sit bomuldsgarn.

Håndarbejde

Hvem elsker ikke et par varme, lækre sokker, når vinterens kulde atter snart står for døren? Der er noget hyggeligt og nostalgisk over sådan et par sokker, og de er nemme at lave selv, hvis man har en god strikkeopskrift. Det er igen blevet moderne at strikke eget tøj eller tilbehør til hjemmet, og flere og flere begynder at beskæftige sig med denne form for fritidsinteresse. Strikkegarnet er forskellig for så meget andet garn. Det vigtigste ved strikkegarn er egentlig ikke dets styrke, men nærmere dets blødhed og fylde.

De fleste ting kan man selv lave, hvis man har god erfaring med at strikke. Nogen mener, at det er svært, men når man først kender de grundlæggende færdigheder, er det slet ikke så svært endda, at springe ud i hjemmelavet håndarbejde. Det er vigtigt, at man vælger den rette garntype og garnkvalitet alt efter, hvad man ønsker at strikke derhjemme. Den forkerte type, kan give et dårligere resultat end forventet. De mest benyttede garntyper er hør, bomuld og uld.

Men hvad kan man så overhovedet bruge sit garn til? Man kan strikke mange sjove ting til både sig selv, børn, børnebørn, til hjemmet eller lave små dekorationer. Hvis man tør kaste sig ud i større strikkeprojekter, og har man mange garnrester, som egentlig bare ligger og fylder derhjemme, kan man eventuelt strikke et lækkert og blødt plaid, som man kan tage om sig i sofaen, eller hvis man vil ud og nyde de sidste af årets sommeraftener. Dette kræver dog lidt tålmodighed, men det kan garanteres, at man bliver glad for det i sidste ende. Hvis man godt kan lide lidt ekstra farve, kan man her også bruge sit multifarvet bomuldsgarn til sit tæppe eller plaid. Det skaber liv og bevægelse i tæppet, og så er det rigtig fint at kigge på. Sådan et hjemmestrikket plaid er også super flot, at smide over sofaen, som kan give lidt farve til stuen eller i sommerhuset.

En anden ting, man kan bruge sit bomuldsgarn til, hvis man da er en smule øvet, er et tøjdyr. En bamse kan skabe glæde hos ethvert barn, og der er noget meget sødt over, at lave dem selv. Som nævnt kræver det en smule erfaring, at kaste sig ud i sådan et projekt, men dette kan man ligeledes finde gode opskrifter på på nettet.

Man kan købe sine garnnøgler de fleste steder i Danmark, og tit og ofte er det af 50 g. stykket. Dog kan man finde specialbutikker med garn og stof, som tilbyder andre og mindre brugte typer af garn, og i større eller mindre formater. Disse kan man også finde på internettet, hvis man ved hvad man går efter, og husk at ved køb af store mængder, kan man ofte få det til en billig pris.

Hvis du både interesserer dig for håndarbejde og mode, ses strik mere og mere i modebilledet – især i diverse efterårskollektioner. Faktisk går striktrøjer nok aldrig rigtig af mode. Farverne i dette efterår er især flaskegrøn og mørkeblå, hvis man går efter et mere råt look. Dog tillader dette efterår også smukke farver som rosa og dets nuancer, som er et mere romantisk look. Alle disse farver kan du selv bruge i dine strikkeprojekter, og kan fås som bomuldsgarn. Måske kan du endda finde noget multifarvet bomuldsgarn, der eksempelvis rammer disse moderne rosa toner, og strikke en sweater, der er 100 % moderigtig. Opskrifterne kan du nemt finde på nettet.

Alt i alt er det kun fantasien, der sætter grænserne for, hvad man kan bruge sit bomuldsgarn til. Tænk nyt, tænkt praktisk eller hold dig til de gode gamle traditioner og strikkeopskrifter. Næsten lige meget hvad, er du garanteret mange timers underholdning og hygge i selvskab med dine strikkepinde. Rigtig god fornøjelse!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Bomuldsgarn, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *